Неділя, 23 липня 2017p.

Дослідження: національні кухні в Чернівцях

Автор: Ганна Мельник Четвер (17.05.2012p.) 16431 14
Рано чи пізно всі ми погоджуємося з думкою, що їжа повинна бути не тільки смачною, але і корисною. На мою думку кухня зовсім не має бути нудною та монотонною. Є різні люди та різні вподобання, комусь подобається японська кухня, комусь італійська, дехто полюбляє корейську, турецьку, вірменську, французьку кухню і тд.
В нашому місті велика кількість закладів, але у більшості з них представлена європейська кухня. Взагалі то немає такого окремого розуміння як європейська кухня, тому що це суміш кухонь більше двадцяти країн (італійська, англійська, білоруська, німецька, польська, угорська французька, шведська, українська і т.д.)
Як справжня жінка я дуже люблю готувати. Мені подобаються різні страви різних кухонь світу.
Тому спробувала зробити цікаве дослідження різноманітності кухонь у нас в Чернівцях. В нашому місті представлені до десяти різних автентичних кухонь, не враховуючи європейську. Спробую описати та дослідити найпопулярніші автентичні кухні нашого міста.

Чим же відрізняються східні кухні? 
Сам по собі раціон японської кухні, в якому переважають дари моря, корисний для організму людини. Тому основна страва в японській кухні – це суші. Корейська кухня має в запасі безліч страв з різного роду продуктів — починаючи з продуктів тваринного походження, закінчуючи рослинними. Основна страва – це морква по-корейськи та кимчхи (мариновані овочі) Багато в чому вона схожа з китайською, але в ній є свої, відмінні риси. Китайська кухня відрізняється великою своєрідністю, а також у харчового матеріалу, такого як м'ясо змії, різних видів м’ясо. Відомою основною стравою китайської кухні – це качка по-пекінськи. 

Японська кухня 
У порівнянні з іншими кухнями вона майже позбавлена приправ, а базується на рисі, соєвих продуктах, рибі, морепродуктах, водоростях і овочах. Натуральна та гармонійна японська кухня вважається найкориснішою у світі. Низькокалорійна, багата на білки та залізо, вона, водночас, містить мало холестерину та різного роду жирів. Знаменита завдяки своїм простим, чудово оформленим стравам, в яких жоден з інгредієнтів не псує природного смаку інших. Їжа в Японії не вважається їжею, якщо не виконано три головні умови: майстерна подача та презентація, включно з прикрасами страви та певним розташуванням його складових; підбір посуду, з якого обслуговуються гості; і, звичайно ж, смак їжі.

Корейська кухня 
Корейська кухня переважно гостра, неможлива без величезної кількості перцю. Корейські страви часто червоні, бо їх щедро приправили гострим перцем , а перець просто допомагає довше зберігатися стравам. Цікаво, що нині поняття “смачний” і “гострий” стали синонімами. Набір спецій корейської кухні не дуже багатий: здебільшого це добре знайомі часник і перець, але корейські кухарі експериментують з пропорціями та поєднаннями, що приводить до розмаїття страв. У корейської кухні є чимало спільного з двома іншими найвідомішими східними кулінаріями – китайською і японською. Як і китайці, корейці люблять несподівані поєднання продуктів, охоче їдять свинину. Як і японці, вживають багато риби, зокрема, сирої. Майстерність корейського кухаря полягає головним чином у вмінні поєднати різні спеції і перетворити простеньку страву на кулінарний шедевр. Знаменита морква по-корейськи – зразок такого підходу до приготування їжі. Екзотикою корейської кухні є вживання м`яса собак.

Китайська кухня 
У китайській кухні переважають рис, овочі та соя. М'ясо й рибу у ній не використовують у таких кількостях, як в інших кухнях. Китайська кухня неповторно відрізняється в використанні спеціальних паличок, а також в шикарному різновиді харчового матеріалу, такого як м’ясо змії, плавники акули, деревні гриби и бамбук, які заправляються різними видами соусів. Китайська кухня може бути гострою, прісною – багато страв з морепродуктів, солоною і жирною та солодкою.





Чим же відрізняється кавказькі та турецькі кухні? 
В азербайджанській кухні більше переважає баранина та овочі (практично завжди наземні). Часто вживана страва долма, що передставляє собою фаршировані помідори, перець та баклажани. У вірменській кухні можна зустріти дуже рідкісне поєднання різних видів м'яса. Наприклад, одне з найдавніших блюд - арганак - поєднує куряче та оленяче м'ясо: (останнє варять у курячому бульйоні). Популярний також м'ясний бульйон - хаш. Величезне значення в Туреччині надається овочам і всіляким страв з них. А хто з нас не любить йогурт? Національна кухня Туреччини без нього також не обходиться. Йогурт в Туреччині використовують як соус, а також додають до нього різні фруктові і ягідні наповнювачі. А ще з йогурту турки роблять айран - холодний йогурт, розбавлений водою зі спеціями. 

Вірменська кухня 
Вірменські страви відрізняються від інших, передусім, своєю натуральністю. Характерною особливістю вірменської кухні є використання великої кількості солі. У ній, на відміну від багатьох інших, використовується дуже мало приправ і соусів, екологічно чисті продукти, овочі і фрукти, які вирощуються на їх території. Відомо, що вірмени мали уявлення про процеси бродіння і хлібопечення ще 2500 років тому. Традиції приготування багатьох вірменських страв залишаються незмінними. Традиційність вірменської кулінарії виявляються різному - наприклад, у використанні стародавньої кухонної техніки і в технології приготування страв. Приготування великої кількості страв вірменської кухні побудовано на фарширування і збиванні. Іншою характерною особливістю технології вірменської кухні є те, що різні частини страви часто готуються окремо один від одного, а потім об'єднуються.

Азербайджанська кухня
Відмітна особливість азербайджанской кухні — використання баранини для приготування різних страв. Набагато меншою мірою азербайджанці споживають яловичину, птицю, рибу. Інша особливість азербайджанської кулінарії — гострий смак і неповторний аромат, які надають стравам усілякі спеції і зелень: гіркий і запашний перець, базилік, кориця, гвоздика, кріп, петрушка, кінза, м'ята, кмин і багато інших. Особливо варто зупинитися на шафрані та сумах. Є різні напої, солодощі. Деякі страви азербайджанської кухні готуються в спеціальному посуді.

Турецька кухня чудово поєднує в собі розмаїття смаків і складників. Типовий сніданок турків складається з хліба, овечого сиру, оливок, помідорів, огірків, а також супу з сочевиці, який споживають із великою кількістю хліба. До кожної страви додають найрізноманітніші закуски meze, які надзвичайно популярні в Туреччині. Турецька кухня крім використання овочів, як додатків до страв, часто вважають їх за окремі страви. Наприклад, турки дуже люблять баклажани і можуть приготувати з них величезна кількість страв: шашлики, голубці і навіть варення. Як і всі інші, турецька кухня має свої власні солодощі та десерти. Дуже популярні свіжі фрукти: кавуни, абрикоси та фіги. Але гордістю турецької кухні є делікатеси, на чолі яких стоїть baklava – политі сиропом слойоні тістечка з горіховою начинкою. Турки також дуже люблять kadayif – медову суміш з горіхів та злаків. Величезною популярністю користується халва, а найкращим у світі марципаном вважається acibadem kurabiyesi.

Українська кухня 
Українська кухня — національна кулінарія, яка має свою давню історію та славиться різноманітністю, нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печені та напої з фруктів і меду, відомі далеко за межами України. Кожному з етнографічних районів України властиві свої особливості кухні, зумовлені географічними умовами та традиціями. Багато особливостей української кухні були обумовлені способом життя народу, переважна більшість якого займалась важкою хліборобською працею. Важка праця потребувала ситної, калорійної їжі. Тому для української кухні характерні страви багаті і на білки, і на жири, й на вуглеводи. Примхи ж національного характеру вимагали, аби ця їжа була смачною. Саме тому для більшості страв характерний складний набір компонентів (так, у борщі їх нараховується до 20), а також комбінування декількох способів теплової обробки продуктів (смаження, варіння, тушкування, запікання). Така технологія обумовлює неповторні смакові якості, аромат і соковитість страв української кухні.
Також у нас в Чернівцях є піцерії, кавярні. Піцерії можна віднести частково до італійської кухні. Теж саме можна сказати і про каву, адже її винайшли римляни.
На мою думку було б дуже цікаво побачити в Чернівцях французьку кухню. Багато гурманів вважають цю кухню найкращою в світі. Наскільки мені відомо в Франції близько 370 видів сиру. Думаю кожному б було цікаво побувати в Франції, відвідати французький ресторан, скуштувати славнозвісні жаб’ячі лапки, равликів. Існують також делікатеси, спробувати які потрібно відважитися, наприклад французька ковбаса з тельбухів.


Відомим українським журналом був визначений рейтинг 10 найкорисніших кухонь світу, у нас в Чернівцяї є деякі з них, наприклад: японська кухня – 1 місце, китайська – 3 місце, італійська – 6 місце і 8 місце – корейська.

1. Японія. Кухня позбавлена приправ, а базується на рисі, соєвих продуктах, рибі, морепродуктах, водоростях і овочах. 
2. Сінгапур. В кухні переважають рис, овочі і риба. М`яса практично не їдять, віддають перевагу тропічним фруктам і легким десертам з них. 
3. Китай. 2/3 їжі китайців засновані на овочах, фруктах, бобах, цілісних зернових, з додаванням різних трав і спецій. 
4. Швеція. Харчуванням на основі молочних продуктів, риби, ягід. 
5. Франція. Любов жителів до м`яса і випічки, сиру і шоколаду 
6. Італія. Крім пасти і м`яса, італійці знають толк в овочах, морепродуктах і оливковій олії. 
7. Іспанія. Іспанці люблять оливкову олію, в її меню - дари моря, овочі і фрукти. Не дуже поважають смажену їжу, вважаючи за краще тушковану. 
8. Південна Корея. Кухня відома низьким вмістом жирів. Головні страви - локшина, риба, овочі. 
9. Ізраїль. Кухня заснована на бобах і овочах з оливковою олією. 
10. Греція.  Кухня - овочі, боби, легкі сири.

А яку кухню хотіли б спробувати ви? 
Опубліковано в розділі:
Проставте свій рейтинг цього запису блогу

Коментарі


Оцінити коментар! -18 Сергей
Это реферат, а не блог...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! -20 Ангелина
:P
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! +19 Людмила
Блог — це веб-сайт, головний зміст якого — записи, зображення чи мультимедіа, що регулярно додаються по бажанню автора.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! +26 Голодний буковинець
Такі гарні і апетитні фото, що мені вже захотілось спробувати ці страви :roll:
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! +22 Ігор Соломон
А я б не проти спробувати в Чернівцях індійську кухню, особливо індійські десерти
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! -19 патріот
Індійску кухню краще їсти в Індії :-)
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! +25 Голодний буковинець
Незважаючи, що ми проживаємо на Буковині, у нас досі відсутній румунський та молдовський ресторани. А кухня в них досить смачна :-)
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! +19 Foros
А я б хотів, щоб на Буковині були присутні всі кухні народів, що проживають на Україні. І угорська, і татарська, і гуцульська в тому числі. Дуже екзотичні кухні не впевнений, що приживуться. :-)
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! +18 Анатолій Петрович
На Буковині немає достойної національної кухні...немає гідних кухарів...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! -7 Черновчанин
Нет в городе нормального ресторана. Все фуфло...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! -5 Наталія
Яке ж це дослідження? Просто стислий опис кухнь народів світу. Цікавіше було б якщо з прикладом - конкретні заклади, конкретні страви. А так, роздуми ні про що...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! +5 Марія
Наталія, а я вважаю що це - блог!!! Досить цікава тема для обговорення....
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! +2 Володимир
Я вважаю що це просто стаття. Блог - це опис особистих вражень і думок що склались на піставі набутого досвіду, ну і + корисні поради.
Надіюсь Ганна відвідає національні ресторації і поділиться своїми враженнями. А ми зробимо висновки, теж відвідаємо кращий і обговоримо тему.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Оцінити коментар! 0 Яна
Я б хотіла турецьку кухню спробувати)
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата

Додати коментар

Забороняється розміщення коментарів, що містять: відверте рекламування, зокрема рекламування інших вебресурсів. Грубі, нецензурні вирази й образи в будь-якій формі. Безглузду інформацію, що не має сенсу (флуд). Такі коментарі видаляються без попередження.

Захисний код
Оновити

Реєстрація

*
*
*
*
*

* Поле обов'язково для заповнення

слова автора